Menu Sluiten

 

Borduurwerk of andere textiele voorwerpen inlijsten

U kunt bij de lijstenmaker uw borduurwerk laten opspannen en mooi inlijsten. Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van het soort borduurwerk, met of zonder passe-partout.

Borduurwerk wordt opgespannen middels de “korset” of veter methode. Als er te weinig borduurstof is wordt er een extra rand borduurstof langs gezet. Er wordt geen gebruik gemaakt van lijm of plaktapes die het werk kunnen beschadigen.

Oudere borduurwerkjes of merk lapjes worden soms op passe-partout karton vastgezet met garen zodat de rand zichtbaar blijft.

Niet alle borduur of textiel werken kunnen perfect recht opgespannen worden. Dat hangt er vanaf of een werk heel lang opgevouwen heeft gelegen, of bijvoorbeeld heel lang aan wat spijkers aan de muur heeft gehangen, waardoor de stof uitgezakt is. Toch loont het vaak de moeite om het werk alsnog in te lijsten en preserveren.

Andere objecten van textiel kunnen ook worden ingelijst, zoals wandkleden, canvas, batik, kleding etc. Vraag bij ons naar de mogelijkheden.

Aanleveren van borduurwerk:

  • Losse draadjes afknippen of wegwerken
  • Wassen: indien mogelijk het borduurwerk eerst met de hand wassen, bij voorkeur in een neutraal ongeparfumeerd wasmiddel.
  • Let u er op dat bij oude borduurwerken het garen misschien niet kleurvast is.
  • Gestreken
  • Daarna het werk oprollen, niet vouwen.